Dragi moj sine,

evo imaš trinaest godina i već duže vrijeme mi po glavi prolaze razna pitanja na koja je teško naći odgovor.  Pitam se kakva sam majka i na koji način sudjelujem  u tvom životu. Kad te pogledam uglavnom sam ponosna na sebe, iako ponekad imam sumnje.  Najviše me brine što postaješ odrasla osoba i pitam se hoću li imati dovoljno znanja i snage da ti pokažem ispravan put. Ti se formiraš u  osobu koja me sve manje treba i koja sve češće odlučuje samostalno, a ja sam u brigama je li to dobro ili ne.

Znam da ti često „solim pamet“ i oprosti na tome. Pokušaj shvatiti da se borim sa sobom, sa odgovornošću za tebe i sa uvjerenjima da ipak izrastaš u jednu zrelu, pametnu i odgovornu osobu. Moja jedina želja je da budeš sretan  i zadovoljan. Danas je to teško postići i otud moja velika briga.

Kad izađeš van ja nemam mira. Mojom glavom prolaze razne misli. Strah me da te ne nagovaraju na alkohol da bi bio frajer i pripadao društvu, i da ne poklekneš,  i da ti ne ponude  droge ili ti je ubace u neko piće da ni ne znaš. Strah me koji će biti tvoji  izbori idući mjesec ili godinu. Jednostavno me strah jer nemam direktnog utjecaja. Znam da bih trebala vjerovati svom odgoju i spoznajom da sam ti ispravno prenijela neke stavove i životne vještine, ali strah postoji jer su i izazovi veliki.

Pritisak na tebe je velik, mediji su snažni, šalju krive poruke mladima, želja za pripadanjem društvu je velika, okrutnost djece ponekad zastrašujuća, svaki dan slušamo priče što se sve dogodilo i ne možemo vjerovati. A onda ipak negdje daleko u srcu pomislimo, a što ako se to i meni dogodi, niti ti roditelji nisu mogli vjerovati, a od mog poznanika dijete je napravilo to i to…. i tako svaki dan neka nova priča, uglavnom ne lijepa.

Tako bih željela vjerovati da ćeš ti biti jači od toga, željela bih da mi kažeš mama ne brini, pa znaš ti mene. I zato ti svaki dan govorim da je dosada najveći prijatelj porocima, da moraš ići na trening i kad ti se baš ne da, da moraš biti spreman u školi svaki dan i da ne smiješ odustajati od obaveza i hobija samo zato jer ti se ne da.

I ne želim da pomisliš da ja ne vidim tvoj trud koji ulažeš u sebe i u sve ono što činiš kako bi opravdao moje povjerenje i dokazao kako se držiš dogovora i to je nešto što izuzetno cijenim kod tebe.

I zbog toga imam samo jednu molbu i poruku za tebe, molim te ostani ovako ispravan i čvrst, vjeruj sebi jer si pametan i znaj da uvijek imaš pravo na izbor ali i na moju podršku.

Volim te

Mama


https://zaklada.civilnodrustvo.hr/ www.uzuvrh.hr http://www.zagreb.hr http://www.zdravlje.hr http://www.uredzadroge.hr http://www.mspm.hr/ http://www.azoo.hr/ http://www.mzos.hr/
Pogledajte preventivni spot Udruge PET PLUS snimljen s učenicima osnovnih škola u Vladi RH na koji smo jako ponosni:Poslušajte odličan prevencijski radio jingl Udruge PET PLUS: