Mila moja!

Učiš, učiš, odeš u školu…učiš, čitaš, pišeš zadaće…

Svaki dan, tjedan za tjednom gledam te, trudiš se, ispravna si.

Ponekad te nagovaram da se malo zaigraš, pogledaš film, odmoriš.

Ponosna sam i zahvalna što obveze prihvaćaš na tako zreo i odgovoran način, znam da te ne moram provjeravati i tjerati, znam da nisi lakovjerna niti povodljiva, uvijek si među najboljima, sve to znam.

Ipak…

U svijetu si, nisi više uz mene cijeli dan, tvoja sreća, tvoja dobrobit nije u mojim rukama.

Na žalost, nije niti samo u tvojim, jer koliko ja imam povjerenja u tebe i tvoje izbore, toliko nemam povjerenja u tvoje vršnjake, pogotovo u mladiće sa kojima ćeš prije ili kasnije doći u kontakt.

Čitam vijesti, okreće mi se pred očima. Pomislim, jadni  roditelji. Zapravo ne prođe mi kroz glavu kako vas moramo bolje kontrolirati i odgajati, kako dječake, tako i djevojčice, ali izbor je uvijek vaš.

I uvijek ona pomisao „ Svakome se može dogoditi „ tjera me na razmišljanje i samim time u brigu, a znam da ne ovisi ni o meni ni o tebi, ovisi o izboru drugih, a to se ne može kontrolirati, kao što znam da te moram pustiti, ne mogu te držati pod „ staklenim zvonom“ mogu samo zažmiriti, prekrižiti se i nadati da su djeca sa kojima ćeš se družiti dobro i pošteno usmjerena.

Zapravo bi moje pismo trebalo biti upućeno majkama i očevima druge djece, djece sa kojima će moja djeca doći u dodir kroz život, i apelirati na njih da dobro usmjere svoju djecu.

Djevojčice da shvate kako nije uvijek najvažnije biti kao druge da bi se uklopile, a dječake da poštuju i uvažavaju, da nauče kako žene treba čuvati, a ne iskorištavati.

I ti imaš malog brata i znam da je zahtjevan odgoj pred nama, nekako je teže dječacima pokazati ispravan i moralan put, barem u današnjem društvu, zaista ne znam kako to ljudima uspijeva, naprave sve kako treba, onda puste izgrađenu osobu od sebe samo da bi naletio na nekog agresivnog i loše odgojenog vršnjaka, i opet ništa nije u našoj kontroli.

Nekako se nadam da će moj sin, tvoj brat, znati poštivati vršnjakinje, ipak odrasta uz tri sestre, ali strah postoji za sve vas. Čini mi se kako imam premalo vremena za tebe, toliko je posla, toliko obaveza, shvaćam da tvoje savršenstvo uopće nije moja zasluga, ali ipak, primam sa ponosom sve pohvale koje ti upućuju drugi.

Hvala ti na tome, zaista si najbolja i puno te volim!


https://zaklada.civilnodrustvo.hr/ www.uzuvrh.hr http://www.zagreb.hr http://www.zdravlje.hr http://www.uredzadroge.hr http://www.mspm.hr/ http://www.azoo.hr/ http://www.mzos.hr/
Pogledajte preventivni spot Udruge PET PLUS snimljen s učenicima osnovnih škola u Vladi RH na koji smo jako ponosni:Poslušajte odličan prevencijski radio jingl Udruge PET PLUS: