Održana konferencija na kojoj su predstavljeni ciljevi i rezultati programa ‘Imam stav’

26
ruj.
Održana konferencija na kojoj su predstavljeni ciljevi i rezultati programa ‘Imam stav’

26.09.2014. u Zagrebu je održana završna konferencija trogodišnjeg programa ˝Imam stav˝ koji provodi stručni tim Udruge PET PLUS. Udruga PET PLUS provodi program ‘Imam stav’  koji pomaže spriječiti zlouporabu droge i ostalog kod mladih.

“IMAM stav” školski je program prevencije korištenja duhana, alkohola i drugih sredstava ovisnosti kod djece i mladih koji se već tri godine uspješno provodi u 34 zagrebačke osnovne škole, a od ove godine i u tri škole u Požegi.

Inovacija programa ˝Imam stav˝ je u tome da se ne fokusira samo na sprječavanje zlouporabe droge i drugih ovisnosti nego se djecu uči različitim životnim vještinama – kako se zauzeti za sebe, oduprijeti pritisku okoline i ne ugroziti svoje zdravlje rizičnim ponašanjem.

Prema rezultatima u godini dana provođenja projekta, među tinejdžerima je 30 posto smanjeno pušenje, 28 posto pijančevanje, a 23 posto smanjena je i upotreba kanabisa. Zbog toga, program “Imam stav” obuhvaća vodič za implementaciju programa, radne bilježnice za učenike, vježbe za razred, udžbenik i trodnevni trening za učitelje, uz obavezne roditeljske susrete. Umjesto tradicionalnog, frontalnog predavanja, radi se u grupama jer se tako lakše mogu prepoznati potrebe tinejdžera.

Zaključak konferencije je da je jeftinije ulagati u programe konferencije, nego poslije u liječenje ovisnika i njihovu resocijalizaciju.

 


https://zaklada.civilnodrustvo.hr/ www.uzuvrh.hr http://www.zagreb.hr http://www.zdravlje.hr http://www.uredzadroge.hr http://www.mspm.hr/ http://www.azoo.hr/ http://www.mzos.hr/
Pogledajte preventivni spot Udruge PET PLUS snimljen s učenicima osnovnih škola u Vladi RH na koji smo jako ponosni:Poslušajte odličan prevencijski radio jingl Udruge PET PLUS: